Avveckling av materiel och förnödenheter
När materiel och förnödenheter inte längre behövs inom Försvarsmakten ska de avvecklas. Avveckling kan ske på olika sätt och miljöhänsyn är en av de faktorer som avgör vilken metod som blir aktuell.Avveckling sker genom något av följande alternativ:
- överlåtelse
- försäljning
- återvinning
- destruktion
Materiel och förnödenheter kan överlåtas till t.ex. skolor och museer. Försäljning kan, beroende på vilken typ av materiel det är, ske på den privata marknaden. Krigsmateriel säljs dock enbart till försvarskunder. Materiel och förnödenheter som inte efterfrågas eller går att sälja återvinns eller destrueras.
Vid produktion – och avveckling – av tekniska system strävar man efter att återanvända så mycket som möjligt. Vid avvecklingen av de äldre versionerna av Gripen som nu pågår, avvecklas enbart de delar som inte går att återanvända för de nya versionerna flygplanet.
Avveckling ska genomföras på det mest totalekonomiska sättet. Det innebär bland annat att totala intäkter skall vägas mot totala kostnader för avveckling. Med intäkter och kostnader i detta sammanhang avses inte endast pengar utan även andra aspekter så som renommé, miljöpåverkan, säkerhet m.m. Ett exempel på detta är en teoretiskt tänkbar försäljning av utgallrade bandvagnar till allmänheten. Försvarsmakten skulle förmodligen få ett bra styckepris på den civila marknaden (t.ex. av skogsbrukare, jaktlag, samlare, motorklubbar, friluftsklubbar) men en bandvagn får inte köras på allmän väg eller i terräng utan särskild dispens. I detta fall väger renommé- och miljökostnaderna tyngre än de potentiella intäkterna.
FMV:s miljöpolicy är tydlig avseende att miljöhänsyn ska tas vid avveckling. Detta framgår också i samordningsavtalet mellan FMV och Försvarsmakten.
Aktörer i avvecklingsprocessen
Försvarsmakten fattar beslut om avveckling och FMV specificerar hur avvecklingen ska genomföras i detalj i en avvecklingsskrivelse. FMV och Försvarsmakten utgallrar sedan materiel och förnödenheter i enlighet med avvecklingsskrivelsen. Försäljning genomförs av Försvarsexportmyndigheten (FXM) och återvinning och destruktion genomförs av privata leverantörer av avfalls- och recyclingtjänster. När ett avvecklingsuppdrag är genomfört ansvarar FMV för att återrapportera detta till Försvarsmakten.
Miljöhänsyn vid avveckling
I avvecklingsskrivelsen specificeras i detalj ingående delar och vilken metod som ska användas för avveckling av respektive del. Det är viktigt att produkter som innehåller särskilt miljö- och hälsofarliga ämnen inte ska komma ut på marknaden och att delar som kan återanvändas inte destrueras.
Underlaget för FMV:s rekommendation om hur delar ska avvecklas omfattar bland annat miljöinformation, som till exempel information om materielen innehåller strålkällor, så som brandvarnare eller röntgeninstrument, eller särskilt miljö- och hälsofarliga ämnen. Det kan exempelvis finnas asbest i gamla fartyg, PCB i transformatorer och kvicksilvertermometrar i fältutrustning.
En viktig åtgärd för att underlätta miljöhänsyn vid avveckling är att se till att relevant miljöinformation alltid registreras i datasystemen FREJ och PRIO redan vid anskaffning av materielen och att man kontinuerligt uppdaterar denna information under materielens livscykel.
I vissa anskaffningar ställer FMV krav på att leverantören ska ta fram en återvinningsmanual för materielen. Syftet med en manual för återvinning är att ge information om hur skrotning och avveckling av objektet kan göras på ett miljöanpassat sätt. Den ger bland annat information om ingående material, demonteringsinstruktioner och sanering av miljö- och hälsofarliga ämnen. Viktig miljöinformation kan också finnas i andra dokument som t.ex. de systemlivscykelplaner som årligen tas fram.
Ett förbättringsområde är att göra det lättare för FMV:s medarbetare att väga in miljöhänsyn i avvecklingsfasen. Därför håller FMV:s miljögrupp på att ta fram stödinstruktioner till den miljöanalys av materielen som ska göras innan avveckling. Anvisningar för hur man genomför en miljöanalys kommer sedan att finnas i FMV:s verksamhetsledningssystem.
”Miljöperspektivet finns med vid avveckling av materiel och förnödenheter, men det finns förbättringspotential. Genom att säkerställa att miljöinformation om materiel och förnödenheter läggs in i våra redovisningssystem (t ex FREJ och PRIO) redan vid anskaffning ökar sannolikheten för att den finns tillgänglig vid avveckling. FMV skulle även kunna bli bättre på att samverka med våra leverantörer avseende miljöarbete vid avveckling.”
- Thomas Faleij, Projektledare för MS 542 Systemstöd avveckling